Tarikh Buka Sekolah 2022 Selepas Cuti Akhir Tahun (Kumpulan A & B)

Sistem sekolah di Malaysia bagi sekolah rendah mahupun sekolah menengah akan berakhir pada hujung tahun iaitu sekitar bulan november atau disember setiap tahun. Setelah bercuti akhir tahun, semua pelajar akan memulakan sesi persekolahan pada tahun baru sekitar bulan Mac. Jadi, bilakah tarikh buka sekolah 2022 seluruh negeri selepas cuti akhir tahun?

Bahagian Pengurusan Sekolah Harian Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) bertanggungjawab dalam menerbitkan perincian takwim persekolah bagi tahun 2022. Semestinya ibu bapa amat ingin mengetahui takwim persekolahan seperti tarikh cuti sekolah dan buka sekolah bagi merancang aktiviti anak-anak di musim cuti sekolah.

Tarikh Rasmi Sesi Persekolahan 2022 Seluruh Negeri (Selepas Cuti Akhir Tahun)

Terkini 5 Mac 2022

Dr. Radzi Jidin, Menteri Pendidikan telah mengumumkan perubahan pembukaan sekolah Penggal 1 Sesi Akademik 2022/ 2023 yang dijadualkan bermula 21 Mac 2022. Perubahan ini dibuat susulan jumlah kes COVID-19 yang masih tinggi dan membahayakan keselamatan para pelajar. Berikut adalah ringkasan daripada pengumuman yang telah dibuat :

Pembukaan sekolah secara bersemuka akan dilaksanakan di Sekolah Rendah secara giliran seperti berikut:

 • Sekolah Rendah yang mempunyai lebih 600 murid :
  • Tahun 1, 2, 6 : Tiada Penggiliran
  • Tahun 3, 4, 5 : Penggiliran
 • Sekolah Rendah yang mempunyai kurang 600 murid :
  • Tiada Penggiliran
 • Sekolah Menengah
  • Semua murid akan memulakan persekolahan secara PdPR selama 2 minggu. Sekolah akan dibuka secara bersemuka pada 4 April 2022

24 Disember 2021

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) ingin memaklumkan bahawa tarikh permulaan sesi persekolahan bagi Penggal 3, 2021/ 2022 ditangguhkan selama seminggu.

Dengan ini, tarikh baharu sesi persekolahan Penggal 3, 2021/ 2022 akan bermula pada 9 Januari 2022 bagi sekolah Kumpulan A (Johor, Kedah, Kelantan dan Terengganu) dan pada 10 Januari 2022 bagi sekolah Kumpulan B (Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Perlis, Pulau Pinang, Sabah, Sarawak, Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Labuan dan Wilayah Persekutuan Putrajaya).

Maklumat lanjut, rujuk Kenyataan Media KPM

15 November 2021

Dalam kenyataan Media KPM, tarikh pembukaan sekolah bagi sesi akademik 2022/2023 bermula pada 21 Mac 2022 bagi semua sekolah di negeri Kumpulan A dan Kumpulan B. KPM juga memaklumkan sesi persekolahan Penggal 3 2021/2022 bermula 2 Januari 2022 hingga 20 Mac 2022.

Informasi lanjut sila rujuk : Kenyataan Media KPM

24 September 2021

KPM telah menetapkan bahawa jika sesebuah negeri beralih ke fasa seterusnya, pengoperasian institusi pendidikan bawah KPM mengikut ketetapan fasa baharu akan dilaksanakan selepas dua (2) minggu daripada tarikh peralihan ke fasa tersebut.

i) Johor

Sehubungan dengan itu, pembukaan institusi pendidikan bawah KPM bagi negeri Johor akan bermula pada 10 Oktober 2021 berdasarkan ketetapan pengoperasian institusi pendidikan bagi negeri Fasa 2 PPN.

ii) Pahang

Pembukaan institusi pendidikan bawah KPM bagi negeri Pahang pula kekal pada 4 Oktober 2021 berdasarkan ketetapan pengoperasian institusi pendidikan bagi negeri Fasa 2 PPN. Memandangkan negeri Pahang akan beralih ke Fasa 3 pada 24 September 2021, maka pengoperasian institusi pendidikan di negeri Pahang akan beroperasi berdasarkan ketetapan negeri Fasa 3 PPN bermula pada 11 Oktober 2021.

iii) Negeri Sembilan

Bagi Negeri Sembilan, pembukaan institusi pendidikan bawah KPM kekal pada 4 Oktober 2021 berdasarkan ketetapan pengoperasian institusi pendidikan bagi negeri Fasa 3 PPN. Memandangkan Negeri Sembilan akan beralih ke Fasa 4 pada 24 September 2021, maka pengoperasian institusi pendidikan di Negeri Sembilan berdasarkan
Fasa 4 PPN hanya akan bermula pada 18 Oktober 2021.

iv) Kedah

Majlis Keselamatan Negara telah memberi kelulusan untuk murid kelas Tingkatan 6 Semester 2 dan kelas peperiksaan antarabangsa (IGCSE O-Level) di negeri Fasa 1 hadir ke institusi pendidikan tanpa penggiliran. Oleh itu, pengoperasian institusi pendidikan di negeri Kedah akan bermula pada 10 Oktober 2021 untuk kumpulan murid
tersebut. Murid lain kekal mengikuti pengajaran dan pembelajaran di rumah.

Susulan pengumuman Pulau Langkawi sebagai kawasan gelembung pelancongan pada 16 September 2021, pengoperasian institusi pendidikan bermula pada 3 Oktober 2021 adalah berdasarkan ketetapan negeri Fasa 4 PPN.

v) Negeri-Negeri Lain

Bagi institusi pendidikan bawah KPM di negeri lain yang tidak terlibat dengan peralihan fasa pada 24 September 2021, pengoperasian institusi pendidikan adalah berdasarkan ketetapan fasa sedia ada seperti mana yang diumumkan oleh KPM pada 12 September 2021.

12 September 2021

Menteri Pendidikan telah mengumumkan kehadiran ke sekolah hanya sebanyak 50% akan dibenarikan daripada jumlah enrolmen pelajar.

 • Sekolah yang masih berada dalam kawasan Fasa 1 Pelan Pemulihan Negara tidak akan dibuka.
 • Umumnya, pelajar sekolah rendah dan menengah akan meneruskan PdPR walaupun sudah beralih ke Fasa 2 dan 3 PPN kecuali bagi Murid Bekerperluan Khas dan Kelas Peperiksaan Utama di sekolah menengah.
 • Manakala sekolah yang berada di Fasa 4 dibenarkan untuk dibuka berdasarkan tarikh yang ditetapkan oleh KPM secara bergilir.

Selain itu, Datuk Dr. Radzi Jidin juga mengumumkan Murid Tahun 1 bagi persekolahan 2022 akan ke sekolah bermula Mac 2022.

 • Pelajar dibenarkan untuk memakai pakaian yang sesuai, kemas dan sopan jika pakaian seragam sekolah tidak sesuai dipakai
 • Ketidak hadiran pelajar ke sekolah tidak dianggap kesalahan disiplin jika ibu bapa bimbang keselamatan pelajar tetapi perlu memberikan makluman dengan surat kepada pihak guru atau sekolah.

Berikut dikongsikan infografik berkaitan beserta pautan ucapan Menteri Pendidikan Dr. Radzi Jidin untuk perincian lebih lanjut:

jadual pembukaan sekolah oktober

15 Ogos 2021

Pembukaan semula sesi persekolahan hanya akan dilakukan pada 3 Oktober 2021. Menteri Pendidkkan memaklumkan bahawa sekolah akan dibuka secara berperingkat untuk sesi Pengajaran dan Pembelajaran (PdP) bersemuka bermula dengan kelas peperiksaan.

Berdasarkan SOP MKN:

 • Negeri Fasa 1 : Sekolah tidak akan dibuka
 • Fasa 2 : Untuk Murid Kelas Peperiksaan Sahaja (Tingkatan 5 & 6)
 • Fasa 3 : Boleh untuk murid kelas biasa

Tertakluk kepada penilaian risiko negeri tersebut

Maklumat lanjut sila rujuk Facebook Dr Radzi Jidin (Video).

17 Julai 2021

Kenyataan Media KPM : Mengambil kira situasi semasa pandemik COVID-19 serta perbincangan bersama Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Majlis Keselamatan Negara (MKN), Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) ingin memaklumkan bahawa sesi persekolahan secara Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) akan diteruskan sehingga 31 Ogos 2021.

Ketetapan ini terpakai kepada semua sekolah kerajaan, sekolah bantuan kerajaan, sekolah swasta dan institusi
pendidikan yang berdaftar dengan KPM.

KPM sentiasa bekerjasama rapat dengan Badan Bertindak Imunisasi COVID-19 (CITF) bagi memastikan kadar vaksinasi dalam kalangan guru, pentadbir dan kakitangan sokongan di sekolah dapat terus ditingkatkan. Sehingga 16 Julai 2021, seramai 253,366 orang guru dan pentadbir (61.30%) serta 10,876 orang kakitangan sokongan (46.33%) telah menerima sekurang-kurangnya 1 dos vaksin.

Mengambil kira kadar vaksinasi ini, KPM telah membuat ketetapan bahawa sekolah akan dibuka secara berperingkat untuk Pengajaran dan Pembelajaran (PdP) bersemuka mulai 1 September 2021.

Namun begitu, KPM akan terus mengambil kira penilaian risiko oleh KKM dan MKN bagi melihat sekiranya terdapat keperluan untuk membuat perubahan terhadap tarikh tersebut. Sebarang perubahan akan dimaklumkan lebih awal.
KPM akan memaklumkan perincian lanjut mengenai pembukaan sekolah bagi sesi PdP secara bersemuka selewat-lewatnya seminggu sebelum sekolah dibuka.

pdpr sehingga 1 sept

KPM sentiasa komited untuk terus melakukan yang terbaik.

SUMBER : KPM

4 Julai 2021 : PEMAKLUMAN MENGENAI SESI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN BAGI MURID KELAS PEPERIKSAAN DI NEGERI YANG BERALIH KE FASA 2 PELAN PEMULIHAN NEGARA

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) merujuk pengumuman YB Menteri Kanan Pertahanan pada 3 Julai 2021 berkaitan peralihan ke Fasa 2 Pelan Pemulihan Negara (PPN) bagi negeri Perlis, Perak, Kelantan, Terengganu dan Pahang berkuat kuasa mulai 5 Julai 2021.

Berdasarkan prosedur operasi standard (SOP) Majlis Keselamatan Negara (MKN) bagi Fasa 2 PPN, sekolah dibenarkan beroperasi untuk sesi pengajaran dan pembelajaran (PdP) secara bersemuka, tetapi terhad kepada murid kelas peperiksaan sahaja. MKN juga memberi kebenaran pergerakan rentas negeri dan daerah bagi guru dan murid kelas peperiksaan yang terlibat sekiranya sekolah dibuka.

Walau bagaimanapun, KPM ingin memaklumkan bahawa Takwim Persekolahan KPM tahun 2021 adalah kekal seperti yang telah diumumkan oleh YB Menteri Kanan Pendidikan dalam sidang media pada 6 Jun 2021. Ini bermakna, sesi pengajaran dan pembelajaran (PdP) bagi murid kelas peperiksaan di negeri Perlis, Perak, Kelantan, Terengganu dan Pahang akan terus dilaksanakan secara pengajaran dan pembelajaran di rumah (PdPR) sehingga cuti pertengahan penggal yang akan bermula pada 16 Julai 2021 bagi negeri Kumpulan A dan 17 Julai 2021 bagi negeri Kumpulan B.

Pemakluman lanjut mengenai pengoperasian sekolah bagi sesi persekolahan penggal berikutnya yang dijadualkan pada 25 Julai 2021 bagi negeri Kumpulan A dan 26 Julai 2021 bagi negeri Kumpulan B akandibuat oleh KPM sekurang-kurangnya seminggu sebelum penggal persekolahan tersebut bermula.

SUMBER : Kenyataan Media KPM

6 Jun 2021

Menteri Pendidikan telah mengumumkan pelaksanaan PdPR selama 25 hari persekolahan seperti berikut :-

 • Sekolah di Kumpulan A bermula dari 13 Jun sehingga 16 Julai 2021 dan Kumpulan B dari 14 Jun sehingga 17 Julai 2021

27 April 2021

KPM mengumumkan sesi persekolahan secara bersemuka akan digantikan dengan kaedah pengajaran dan pembelajaran di rumah (PdPR) selama dua minggu selepas cuti Aidilfitri. Keadah ini akan dilaksanakan bagi membendung jangkitan Covid-19 di sekolah semasa musim perayaan. Tempoh cuti, PdPR dan cuti pertengahan tahun boleh dirujuk melalui infografik di bawah:

19 Februari 2021

Menurut Menteri Pendidikan, Dr. Radzi Jidin pada sidang media, Jadual Pembukaan Sekolah KPM adalah seperti berikut:

Sekolah Rendah 

 • Murid Pra Sekolah / Tahun 1 / Tahun 2 : 1 Mac 2021
 • Murid Tahun 3 hingga tahun 6 : 8 Mac 2021

Sekolah Menengah

 • Kumpulan A (Kedah, Johor, Kelantan dan Terengganu) : 4 April 2021
 • Kumpulan B : 5 April 2021

Menteri Pendidikan berkata pelajar sekolah menengah akan memulakan pembelajaran secara bersemuka selepas Cuti Penggal Pertama Persekolahan 2021 bagi memberi laluan kepada Peperiksaan SPM 2020 yang berlangsung. Maklumat lain akan dikemaskini dari semasa ke semasa.

16 Januari 2021

KPM telah mengeluarkan kenyataan untuk membatalkan pembelajaran secara bersemuka di seluruh negara bermula 20 Januari 2021. Berikut adalah perkara penting yang dinyatakan:

 1. Pembelajaran secara bersemuka hanya bagi pelajar yang terlibat dengan SPM, SVM, SKM, STAM, STPM dan DVM bagi tahun 2020
 2. Pelajar Tingkatan 1 hingga 4 di sekolah berasrama penuh dan asrama harian boleh kekal di sekolah atau pulang ke rumah dan mengikuti PdPR
 3. Manakala Pelajar Tingkatan 5 dan 6 mengikuti PdP secara bersemuka sehingga selesai peperiksaan
 4. Pelajar Kolej Matrikulasi kekal di kolej mengikuti pengajian secara hibrid
 5. Tadika swasta yang berdaftar dengan KPM boleh terus beroperasi secara bersemuka

11 Januari 2021

KPM melalui kenyataan media pada 11 Januari 2021 telah memutuskan perkara berikut :-

 1. Sesi persekolahan tahun 2021 akan bermula pada 20 Januari 2021
 2. Pembukaan sekolah di dalam kawasan PKP hanya kepada pelajar yang terlibat dengan SPM, SVM, SKM, STAM, STPM dan DVM bagi tahun 2020 serta 2021
 3. Pelajar Sekolah Rendah dan Tingkatan 1 hingga 4 di kawasan PKP akan melaksanakan kaedah Pengajaran dan Pembelajaran dari rumah (PdPr) mengikut kesesuaian guru dan murid mulai 20 Januari 2021
 4. Manakala pengoperasian Institusi Pendidikan berdaftar KPM bagi sekolah yang berada di dalam kawasan PKPB dan PKPP adalah berdasarkan takwim masing-masing
 5. Rujuk infografik berikut:

Sebelum ini, seperti pengumuman oleh Menteri Pendidikan, tarikh pembukaan rasmi bagi sesi persekolahan tahun 2021 Seluruh Negeri selepas cuti akhir tahun 2020 adalah pada tarikh berikut: 

 • 20 Januari 2021 (Rabu) 
  • Semua murid sekolah rendah dan murid tingkatan satu, tingkatan empat, tingkatan lima dan Tingkatan enam serta semua murid kolej vokasional akan memulakan sesi persekolahan secara bersemuka pada tarikh di atas
  • Murid tingkatan dua dan tingkatan tiga akan memulakan sesi persekolahan pada tarikh yang sama tetapi secara home-based learning mengikut kesesuaian guru dan murid. Mereka akan kembali ke sekolah untuk sesi pembelajaran secara bersemuka pada 8 Mac 2021

Pihak KPM menetapkan pembukaan persekolahan lebih lewat berdasarkan Takwim Penggal dan Cuti Persekolahan Tahun 2021 seperti maklumat berikut :-

Kumpulan A

takwim penggal ketiga kumpulan A

Kumpulan B

takwim penggal ketiga kumpulan B

Maklumat lanjut, sila rujuk pengumuman KPM di pautan berikut :-

Tarikh Rasmi Sesi Persekolahan 2022 Seluruh Negeri

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telahpun mengeluarkan Garis Panduan Pembukaan Semula Sekolah di seluruh negeri menjelang sesi persekolahan yang akan dibuka semula.

Surat siaran & garis panduan boleh dimuat turun di pautan berikut buat rujukan pentadbir pihak sekolah dan guru dalam mambuat persediaan sewajarnya. Menurut Menteri Pendidikan Dr Mohd Radzi Md Jidin, ibu bapa tidak perlu risau menghantar anak mereka ke sekolah selain perlu memainkan peranan mendidik anak-anak mendisiplinkan diri sekurang-kurangnya dengan sentiasa mengamalkan penjarakan sosial dan memastikan SOP sentiasa dipatuhi.

 1. Surat Siaran KPM
 2. Garis Panduan Pengurusan Pembukaan Semula Sekolah

Tarikh Pembukaan Semula Sekolah 2022 Mengikut Negeri

KUMPULAN A

Sekolah-sekolah yang terletak di negeri-negeri di mana cuti hujung minggu (weekend) adalah pada Jumaat & Sabtu seperti negeri berikut :-
> Kelantan, Terengganu, Kedah & Johor
Tarikh Sekolah Dibuka
> 21 Mac 2022, Isnin

KUMPULAN B

Sekolah-sekolah yang terletak di negeri-negeri di mana cuti hujung minggu (weekend) adalah pada Sabtu & Ahad seperti negeri berikut :-
> Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya & Labuan, Selangor, Perak, Perlis, Pulau Pinang, Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Sabah & Sarawak
Tarikh Sekolah Dibuka
> 21 Mac 2022, Isnin

Related : pembukaan penggal pertama persekolahan, pandemik covid-19, mengumumkan pembukaan, persekutuan kuala lumpur labuan, sembilan perak pahang perlis, kpm 2022, negeri sembilan perak pahang perak pahang perlis pulau, negeri kumpulan a johor,