Tarikh Buka Sekolah 2021 Selepas Cuti Akhir Tahun (Kumpulan A & B)

Last Updated on

Sistem sekolah di Malaysia bagi sekolah rendah mahupun sekolah menengah akan berakhir pada hujung tahun iaitu sekitar bulan november atau disember setiap tahun. Setelah bercuti akhir tahun, semua pelajar akan memulakan sesi persekolahan pada tahun baru sekitar bulan Januari. Jadi, bilakah tarikh buka sekolah 2021 seluruh negeri selepas cuti akhir tahun?

Bahagian Pengurusan Sekolah Harian Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) bertanggungjawab dalam menerbitkan perincian takwim persekolah bagi tahun 2021. Semestinya ibu bapa amat ingin mengetahui takwim persekolahan seperti tarikh cuti sekolah dan buka sekolah bagi merancang aktiviti anak-anak di musim cuti sekolah.

back to school

Tarikh Rasmi Sesi Persekolahan 2020 Seluruh Negeri (Selepas Cuti Akhir Tahun)

Menurut pengumuman oleh Menteri Pendidikan, tarikh pembukaan rasmi bagi sesi persekolahan tahun 2021 Seluruh Negeri selepas cuti akhir tahun 2020 adalah pada tarikh berikut: 

  • 20 Januari 2021 (Rabu) 

Pihak KPM menetapkan pembukaan persekolahan lebih lewat berdasarkan Takwim Penggal dan Cuti Persekolahan Tahun 2021 seperti maklumat berikut :-

Kumpulan A

takwim sekolah 2021 kumpulan a

Kumpulan B

takwim sekolah 2021 kumpulan b main

Maklumat lanjut, sila rujuk pengumuman KPM di pautan berikut :-

Tarikh Rasmi Sesi Persekolahan 2020 Seluruh Negeri (Selepas PKPB)

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telahpun mengeluarkan Garis Panduan Pembukaan Semula Sekolah di seluruh negeri menjelang sesi persekolahan yang akan dibuka semula tidak lama lagi.

Surat siaran & garis panduan boleh dimuat turun di pautan berikut buat rujukan pentadbir pihak sekolah dan guru dalam mambuat persediaan sewajarnya. Menurut Menteri Kanan Pendidikan Dr Mohd Radzi Md Jidin, ibu bapa tidak perlu risau menghantar anak mereka ke sekolah selain perlu memainkan peranan mendidik anak-anak mendisiplinkan diri sekurang-kurangnya dengan sentiasa mengamalkan penjarakan sosial dan memastikan SOP sentiasa dipatuhi.

  1. Surat Siaran KPM
  2. Garis Panduan Pengurusan Pembukaan Semula Sekolah

Menerusi makluman terkini, Kementerian Kesihatan Malaysia (KPM) melalui makluman Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah akan mengadakan mesyuarat bersama Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) pada 9 Jun 2020 bagi membincangkan tempoh sesuai untuk membuka semula sekolah.

Ibu bapa akan dimaklumkan dua minggu lebih awal sebelum sekolah dibuka bagi membolehkan persiapan dilakukan dan keutamaan akan diberikan kepada pelajar Tingkatan Lima dan Enam terlebih dahulu untuk menghadiri sesi persekolahan yang tertangguh semenjak Mac yang lalu.

Tarikh Pembukaan Semula Sekolah 2020 Mengikut Negeri

INFO TERKINI: Menurut Sidang Media KPM pada 1 Julai 2020, tarikh pembukaan penuh sekolah secara berperingkat adalah seperti berikut:

i) Bukan Kelas Peperiksaan Awam

Operasi sekolah bagi murid tahun 5 dan 6 serta pelajar tingkatan 1 hingga 4 dan kelas peralihan, akan bermula 15 Julai ini (Hari Rabu), kata Menteri Kanan Pendidikan, Radzi Jidin.

Beliau berkata, murid tahun 1 hingga tahun 4 pula akan mula bersekolah, seminggu kemudian, iaitu pada 22 Julai.

“Tarikh pembukaan semula sekolah ini terpakai kepada semua sekolah kerajaan, sekolah bantuan kerajaan, sekolah swasta dan mana-mana institusi pendidikan yang berdaftar dengan Kementerian Pendidikan (KPM)”.

Pada 15 Julai 2020 untuk murid:

  • Tingkatan 6 (Semester 1)
  • Tingkatan 1 hingga 4
  • Tahun 5 dan 6

Pada 22 Julai 2020 untuk murid:

  • Tahun 1 hingga 4

ii) Kelas Peperiksaan Awam

Sebelum ini, kerajaan telah mengumumkan tarikh-tarikh penting pembukaan sekolah menengah selepas tamatnya PKPB untuk semua negeri di Malaysia yang dibahagikan kepada 2 kumpulan iaitu Kumpulan A & B seperti berikut.

KUMPULAN A

Sekolah-sekolah yang terletak di negeri-negeri di mana cuti hujung minggu (weekend) adalah pada Jumaat & Sabtu seperti negeri berikut :-
> Kelantan, Terengganu, Kedah & Johor
Tarikh Sekolah Dibuka
> 24 Jun 2020, Rabu (Untuk kelas peperiksaan awam sahaja iaitu Sijil Pelajaran malaysia spm, sijil vokasional Malaysia SVM, STPM, Sijil Tinggi Agama Malaysia STAM)

KUMPULAN B

Sekolah-sekolah yang terletak di negeri-negeri di mana cuti hujung minggu (weekend) adalah pada Sabtu & Ahad seperti negeri berikut :-
> Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya & Labuan, Selangor, Perak, Perlis, Pulau Pinang, Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Sabah & Sarawa
Tarikh Sekolah Dibuka
> 24 Jun 2020, Rabu (Untuk kelas peperiksaan awam sahaja iaitu SPM, STPM, SVM, STAM)

Related : pembukaan penggal pertama persekolahan, pandemik covid-19, mengumumkan pembukaan