Tarikh Buka Sekolah 2024 Selepas Cuti Akhir Tahun (Kumpulan A & B). Maklumat terkini bila naik sekolah untuk sesi baharu KPM seluruh negeri.

Tarikh Buka Sekolah 2024 Selepas Cuti Akhir Tahun (Kumpulan A & B)

Sistem sekolah di Malaysia bagi sekolah rendah mahupun sekolah menengah akan berakhir pada hujung tahun iaitu sekitar bulan november atau disember setiap tahun. Setelah bercuti akhir tahun, semua pelajar akan memulakan sesi persekolahan pada tahun baru sekitar bulan Mac. Jadi, bilakah tarikh buka sekolah 2024 seluruh negeri selepas cuti akhir tahun?

Bahagian Pengurusan Sekolah Harian Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) bertanggungjawab dalam menerbitkan perincian takwim persekolah bagi tahun 2024. Semestinya ibu bapa amat ingin mengetahui takwim persekolahan seperti tarikh school holidays dan buka sekolah bagi merancang aktiviti anak-anak di musim ini.

back to school

Tarikh Rasmi Sesi Persekolahan 2024 Seluruh Negeri (Selepas Cuti Akhir Tahun)

Tarikh rasmi sesi persekolahan 2024 akan dikemaskini sebaik sahaja dimaklumkan. Di bawah disediakan juga maklumat bagi tahun sebelum ini sebagai panduan.

Terkini 24 Mei 2023

KPM mengumumkan bahawa bermula sesi persekolahan 2026, kalendar akademik persekolahan akan bermula pada Januari 2026. Manakala sesi persekolahan 2025 akan bermula pada Februari 2025.

Maklumat lanjut, rujuk Kenyataan Media KPM

Tarikh Rasmi Sesi Persekolahan 2024 Seluruh Negeri

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telahpun mengeluarkan Garis Panduan Pembukaan Semula Sekolah di seluruh negeri menjelang sesi persekolahan yang akan dibuka semula.

Surat siaran & garis panduan boleh dimuat turun di pautan berikut buat rujukan pentadbir pihak sekolah dan guru dalam mambuat persediaan sewajarnya. Menurut Menteri Pendidikan, ibu bapa tidak perlu risau menghantar anak mereka ke sekolah selain perlu memainkan peranan mendidik anak-anak mendisiplinkan diri sekurang-kurangnya dengan sentiasa mengamalkan penjarakan sosial dan memastikan SOP sentiasa dipatuhi.

  1. Surat Siaran KPM
  2. Garis Panduan Pengurusan Pembukaan Semula Sekolah
  3. Kalendar Akademik Sesi 2024/2025

Tarikh Pembukaan Semula Sekolah 2024 Mengikut Negeri (Kumpulan)

KUMPULAN A

Sekolah-sekolah yang terletak di negeri-negeri di mana cuti hujung minggu (weekend) adalah pada Jumaat & Sabtu seperti negeri berikut :-
> Kelantan, Terengganu, Kedah & Johor
Tarikh Sekolah Dibuka
> 10 Mac 2024, Ahad

KUMPULAN B

Sekolah-sekolah yang terletak di negeri-negeri di mana cuti hujung minggu (weekend) adalah pada Sabtu & Ahad seperti negeri berikut :-
> Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya & Labuan, Selangor, Perak, Perlis, Pulau Pinang, Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Sabah & Sarawak
Tarikh Sekolah Dibuka
> 11 Mac 2024, Isnin

Di bawah adalah kalendar akademik sesi 2024/2025 sebagai rujukan:

Kumpulan A

Kalendar Akademik Tahun

Kumpulan B

Kalendar Akademik Tahun

Rel: selangor wilayah persekutuan kuala
pinang sabah sarawak selangor
persekolahan bagi sesi
perlis pulau pinang sabah
bulan januari
persekutuan kuala lumpur labuan
sarawak selangor wilayah persekutuan
sabah sarawak selangor wilayah
negeri sembilan pahang perak
kalendar cuti
pulau pinang sabah sarawak