Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Kelantan 2024/ 1445H. Perincian imsakiah ramadhan dan sahur untuk negeri Cik Siti Wan Kembang zon 1- 2.

Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Kelantan 2024 / 1445H

Berikut dikongsikan Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Kelantan 2024 bagi Zon 1 dan Zon 2 untuk rujukan semua. Umat Islam yang menetap atau berada di negeri Kelantan Darul Naim boleh merujuk maklumat di bawah bagi membuat persediaan sebelum waktu berbuka dan juga waktu imsak.

Syukur atas nikmat Illahi kerana kita diberikan peluang untuk bertemu lagi dengan bulan yang penuh barakah iaitu bulan Ramadhan bagi tahun 2024 masihi bersamaan 1445 Hijrah. Bulan ini juga dikenali sebagai bulan keampunan, kemenangan dan bulan pembebasan daripada api neraka. Justeru, kita digalakkan untuk melakukan ibadah seperti menunaikan solat sunat terawih, bertadarus Al Quran dan bersedekah bagi merebut ganjaran yang berganda pada bulan yang mulia ini.

waktu-berbuka-puasa-kelantan-dan-imsak

Kelantan 2024 Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak

Aktiviti berjemaah di masjid kini boleh dilakukan tidak seperti sebelum ini sewaktu pandemik kerana kita perlu duduk dirumah sahaja bersama-sama ahli keluarga dan tiada penganjuran bazar ramadhan yang menjual pelbagai jenis juadah berbuka. Hikmahnya, kita dapat meluangkan masa bersama keluarga tercinta serta bermuhasabah dalam memperbaiki ibadah dan kehidupan masing-masing.

Untuk makluman semua, jadual bagi setiap negeri di seluruh Malaysia diterbitkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Terbitan ini bagi membantu kita sebagai umat Islam dalam merancang masa terutamanya sepanjang bulan Ramadhan untuk membahagikan waktu bekerja, beribadah dan sebagainya.

Di bawah merupakan Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Kelantan 2024 yang bermula pada 1 Ramadhan 1445 Hijrah. Ia merangkumi seluruh zon waktu yang berbeza bagi negeri Kelantan iaitu daripada Zon 1 dan Zon 2.

Zon 1 Kelantan : Jajahan Kota Bharu, Bachok, Pasir Puteh, Tumpat, Pasir Mas, Tanah Merah, Machang, Kuala Krai Dan Gua Musang (Daerah Chiku)

Berikut adalah maklumat tarikh hijriah dan miladiah, hari, waktu imsak dan waktu berbuka bagi zon 1 Negeri Kelantan:

Jadual Waktu Imsak Berbuka Puasa Kelantan Zon Tahun H

Zon 2 Kelantan : Jajahan Jeli, Gua Musang (Daerah Galas Dan Bertam) Dan Jajahan Kecil Lojing

Berikut adalah maklumat tarikh hijriah dan miladiah, hari, waktu imsak dan waktu berbuka bagi zon 1 Negeri Johor:

Jadual Waktu Imsak Berbuka Puasa Kelantan Zon Tahun H

Maklumat terperinci berkaitan Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Kelantan 2024 bulan Ramadhan 1445 Hijrah boleh dirujuk di

SUMBER RUJUKAN : Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)