Jadual Waktu Berbuka Puasa Selangor Dan Imsak 2020 (Zon 1 – 3)

Last Updated on

Berikut dikongsikan Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Selangor 2020 Zon 1 hingga Zon 3 untuk rujukan umat Islam semasa berpuasa. Syukur ke atas nikmat Illahi kerana umat islam di Malaysia terutamanya yang berada di negeri Selangor telah diberikan peluang untuk menyambut bulan Ramadhan bagi tahun 2020 masihi bersamaan tahun 1441 Hijrah.

Bulan yang dinanti-nantikan oleh seluruh umat Islam kini tiba dan peluang ini perlu dimanfaatkan dengan memperbaiki ibadat dan memperbanyakkan sedekah kepada golongan-golongan yang memerlukannya. Ramadhan juga merupakan bulan keampunan serta bulan kemenangan dan pembebasan dari api neraka.

selangor waktu berbuka dan imsak

Selangor 2020 Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak

Pada kelazimannya umat Islam akan menunaikan ibadah puasa di siang hari dan menunaikan solat sunat terawih di waktu malam. Manakala ibadat qiyamullail akan disambung pada keesokan hari sebelum bersahur/ waktu subuh untuk hari seterusnya. Oleh itu, pengurusan masa adalah penting bagi mengimbangi waktu-waktu ibadah dengan waktu pekerjaan masing-masing. Semoga perkongsian ini dapat membantu seluruh umat Islam yang berada di Negeri Selangor dalam merancang jadual atau rutin harian sepanjang bulan Ramadhan.

Di bawah adalah Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Selangor 2020 bermula 1 Ramadhan 1441H yang merangkumi setiap zon waktu yang berbeza bagi negeri Selangor iaitu daripada Zon 1 sehingga Zon 3.

Zon 1 Selangor : Hulu Selangor, Gombak, Petaling, Hulu Langat & Sepang

Berikut adalah maklumat tarikh hijriah dan miladiah, hari, waktu imsak dan waktu berbuka bagi zon 1 Negeri Selangor:

selangor 1

Zon 2 Selangor : Kuala Selangor & Sabak Bernam

Berikut adalah maklumat tarikh hijriah dan miladiah, hari, waktu imsak dan waktu berbuka bagi zon 2 Negeri Selangor:

selangor 2

Zon 3 Selangor : Klang & Kuala Langat

Berikut adalah maklumat tarikh hijriah dan miladiah, hari, waktu imsak dan waktu berbuka bagi zon 3 Negeri Selangor:

selangor 3

Maklumat lengkap Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Selangor 2020 bulan Ramadan 1441H boleh dirujuk di

SUMBER RUJUKAN: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia JAKIM