Jadual Waktu Berbuka Puasa Sarawak Dan Imsak 2024. Imsakiah ramadan 1445H sarawak jadual berbuka puasa dan sahur untuk zon 1 - zon khas. dari sumber JAKIM.

Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Sarawak 2024 (Zon 1 – Zon Khas)

Berikut dikongsikan Jadual Waktu Berbuka Puasa Sarawak Dan Imsak 2024 untuk rujukan anda. Bulan yang dinanti-nantikan oleh seluruh umat Islam khususnya yang menetap di negeri Sarawak telah tiba. Syukur atas nikmat Illahi, kita diberikan peluang untuk bertemu dengan bulan yang penuh barakah iaitu bulan Ramadhan bagi tahun 2024 masihi bersamaan 1445 Hijrah. Di kesempatan ini kita digalakkan untuk meningkatkan amalan ibadah dan sedekah jariah kepada golongan yang memerlukan sebagai tanda syukur atas segala nikmat dan kurniaan yang telah diberikan. Baca Juga Waktu Berbuka Dan Imsak Sabah.

Bulan Ramadhan adalah bulan keampunan serta bulan kemenangan dan pembebasan dari api neraka. Maka, ibadah berpuasa di siang hari selalunya akan ditambah dengan menunaikan solat sunat terawih secara berjemaah di masjid atau surau. Seterusnya, ibadah qiyamullail akan disambung apabila sedar di waktu satu per tiga malam sebelum bersahur untuk puasa dikemudian hari. Mengimbangkan waktu beribadah dengan rutin harian adalah wajar terutamanya di dalam bulan ramadhan ini dan diharapkan perkongsian di bawah dapat membantu umat Islam terutamanya yang berada di Sarawak.

waktu berbuka puasa sarawak dan imsak.png

Sarawak 2024 Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak

Di bawah adalah maklumat berkaitan Jadual Waktu Berbuka Puasa Sarawak Dan Imsak 2024 yang disediakan oleh pihak Jabatan Kemajuan Islam Malaysia. Ia merangkumi setiap zon waktu yang berbeza bagi negeri Sarawak termasuk Zon 1 hingga Zon Khas.

Zon 1 Sarawak : Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak

Berikut adalah hari, tarikh dan waktu imsak serta berbuka bagi zon 1 yang meliputi Limbang, Sundar, Trusan dan Lawas:

Jadual Waktu Imsak Berbuka Puasa Sarawak Zon Tahun H

Zon 2 Sarawak : Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak

Berikut adalah hari, tarikh dan waktu imsak serta berbuka bagi zon 2 yang meliputi Niah, Bekenu, Miri, Sibuti, Marudi:

Jadual Waktu Imsak Berbuka Puasa Sarawak Zon Tahun H

Zon 3 Sarawak : Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak

Berikut adalah hari, tarikh dan waktu imsak serta berbuka bagi zon 3 yang meliputi Tatau, Suai, Belaga, Pandan, Sebauh dan Bintulu:

Jadual Waktu Imsak Berbuka Puasa Sarawak Zon Tahun H

Zon 4 Sarawak : Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak

Berikut adalah hari, tarikh dan waktu imsak serta berbuka bagi zon 4 yang meliputi Igan, Oya, Balingian, Mukah, Dalat, Sibu, Kanowit, Kapit dan Song:

Jadual Waktu Imsak Berbuka Puasa Sarawak Zon Tahun H

Zon 5 Sarawak : Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak

Berikut adalah hari, tarikh dan waktu imsak serta berbuka bagi zon 5 yang meliputi Tanjung Manis, Belawai, Matu, Daro, Sarikei, Julau, Bintangor dan Rajang:

Jadual Waktu Imsak Berbuka Puasa Sarawak Zon Tahun H

Zon 6 Sarawak : Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak

Berikut adalah hari, tarikh dan waktu imsak serta berbuka bagi zon 6 yang meliputi Kabong, Lingga, Sri Aman, Engkilili, Lubok Antu, Betong, Spaoh, Pusa, Saratok, Roban dan Debak:

Jadual Waktu Imsak Berbuka Puasa Sarawak Zon Tahun H

Zon 7 Sarawak : Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak

Berikut adalah hari, tarikh dan waktu imsak serta berbuka bagi zon 7 yang meliputi Samarahan, Simunjan, Serian, Sebuyau dan Meludam:

Jadual Waktu Imsak Berbuka Puasa Sarawak Zon Tahun H

Zon 8 Sarawak : Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak

Berikut adalah hari, tarikh dan waktu imsak serta berbuka bagi zon 8 yang meliputi Kuching, Bau, Lundu dan Sematan:

Jadual Waktu Imsak Berbuka Puasa Sarawak Zon Tahun H

Zon Khas Sarawak : Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak

Berikut adalah hari, tarikh dan waktu imsak serta berbuka bagi zon khas yang meliputi Kg Ulu Merapok, Kg Sungai Merapok, Kg, Manchu, Kg Bukit Puan, Kg Tanah, Sibagol, Kg Undop, Kg Sasa, Kg Bukit Manang, Kg Merambai, Kg Limpaki, Merapok, Kg Bangkatan, Kg Lalang lalang, Kg Lempaki Tengah, Kg Lempaki Asal, Kg Languban dan Kg Patarikan:

Jadual Waktu Imsak Berbuka Puasa Sarawak Zon Khas Tahun H

Maklumat lengkap Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Sarawak 2024 boleh dirujuk di

SUMBER RUJUKAN: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia JAKIM

Related : muat turun 1 ramadhan waktu solat lampiran jadual waktu al quran jabatan mufti negeri sarawak