Jadual Waktu Berbuka Puasa Sabah Dan Imsak 2020 (Zon 1 – 9)

Last Updated on

Berikut adalah Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Sabah 2020 untuk rujukan semua. Syukur atas nikmat Illahi kerana umat islam di Malaysia terutamanya yang berada di negeri Sabah diberikan peluang untuk menyambut bulan Ramadhan bagi tahun 2020 masihi bersamaan 1441 Hijrah. Baca juga Waktu Berbuka & Imsak Sarawak.

Ramadhan ialah bulan yang penuh keberkatan. Di awalnya rahmah, di tengah-tengahnya maghfirah dan dihujungnya kebebasan dari api neraka. Umumnya Ramadhan disambut meriah di Malaysia. Masjid dan surau akan dibanjiri
oleh jemaah yang bersolat terawih. Untuk menambahkan manfaat dari perhimpunan jemaah setiap malam, ada masjid dan surau yang mengadakan majlis renungan atau ceramah pendek atau tafsir pendek. Ini merupakan satu amalan yang baik kerana ia akan menjadikan majlis solat terawih sebagai satu medan bukan sahaja untuk beribadat bahkan juga medan untuk berkongsi Ilmu dan ingat memperingati.

waktu berbuka dan imsak sabah

Berbuka Puasa Mengikut Keperluan

Daripada Umar bin al-Khattab RA katanya, Rasulullah SAW bersabda : “Apabila malam telah menghadap ke sebelah timur dan siang pula telah berlalu daripada barat kemudian matahari telah terbenam bermulalah waktu orang yang berpuasa itu berbuka.”

(Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Huraian Hadith :

Rasulullah SAW telah pun mengajar umatnya akan cara-cara menentukan waktu berbuka puasa, melalui perbuatan Baginda sendiri ataupun petunjuk lain seperti berpandukan peredaran matahari dan sebagainya.
Orang yang berpuasa dituntut menyediakan bahan makanan atau minuman sekadar keperluan sahaja dan tidak melampaui batasan sehingga sampai berlaku pembaziran.

Sumber : Kitab Riyadhus Salihin (e-hadith JAKIM)

Sabah 2020 Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak

Di bawah adalah Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Sabah 2020 bermula 1 Ramadhan 1441H yang merangkumi setiap zon waktu yang berbeza bagi negeri Sabah iaitu daripada Zon 1 sehingga Zon 9.

Zon 1 Sabah : Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak

Berikut adalah hari, tarikh dan waktu imsak serta berbuka bagi zon 1 yang meliputi Bahagian Sandakan (Timur): Tomanggong, Sukau, Bandar Sandakan, Samawang, Kota Kinabatangan dan Bukit Garam:

waktu berbuka imsak sabah zon 1 2020

Zon 2 Sabah : Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak

Berikut adalah hari, tarikh dan waktu imsak serta berbuka bagi zon 2 yang meliputi Bahagian Sandakan (Barat): Terusan, Beluran, Kuamut, Jambongan, Paitan, Telupid, Tongod dan Pinangah:

waktu berbuka imsak sabah zon 2 2020

Zon 3 Sabah : Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak

Berikut adalah hari, tarikh dan waktu imsak serta berbuka bagi zon 3 yang meliputi Bahagian Tawau (Timur): Tambisan, Sahabat, Tungku, Semporna, Silabukan, Kunak dan Lahad Datu:

waktu berbuka imsak sabah zon 3 2020

Zon 4 Sabah : Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak

Berikut adalah hari, tarikh dan waktu imsak serta berbuka bagi zon 4 yang meliputi Bahagian Tawau (Barat): Balung, Bandar Tawau, Pulau Sebatik, Merotai dan Kalabakan.

waktu berbuka imsak sabah zon 4 2020

Zon 5 Sabah : Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak

Berikut adalah hari, tarikh dan waktu imsak serta berbuka bagi zon 5 yang meliputi Bahagian Kudat: Pulau Banggi, Pitas, Kota Marudu, Matunggong dan Kudat:

waktu berbuka imsak sabah zon 5 2020

Zon 6 Sabah : Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak

Berikut adalah hari, tarikh dan waktu imsak serta berbuka bagi zon 6 yang meliputi Gunung Kinabalu:

waktu berbuka imsak sabah zon 6 2020

Zon 7 Sabah : Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak

Berikut adalah hari, tarikh dan waktu imsak serta berbuka bagi zon 7 yang meliputi Bahagian Pantai Barat: Ranau, Kota Belud, Tuaran, Tamparuli, Penampang, Kota Kinabalu, Putatan dan Papar:

waktu berbuka imsak sabah zon 7 2020

Zon 8 Sabah : Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak

Berikut adalah hari, tarikh dan waktu imsak serta berbuka bagi zon 8 yang meliputi Bahagian Pedalaman (Atas): Pensiangan, Nabawan, Sook, Sepulut, Tambunan dan Keningau:

waktu berbuka imsak sabah zon 8 2020

Zon 9 Sabah : Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak

Berikut adalah hari, tarikh dan waktu imsak serta berbuka bagi zon 9 yang meliputi Bahagian Pedalaman (Bawah): Tenom, Long Pa SIa, Membakut, Beaufort, Kuala Penyu, Weston, Menumbok dan Sipitang:

waktu berbuka imsak sabah zon 9 2020

Maklumat lengkap Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Sabah 2020 bulan Ramadan 1441H boleh dirujuk di

SUMBER RUJUKAN: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia JAKIM