Jadual Waktu Berbuka Puasa Pulau Pinang Dan Imsak 2020/ 1441H

Last Updated on

Berikut adalah Jadual Waktu Berbuka Puasa Pulau Pinang Dan Imsak 2020/ 1441H sebagai panduan untuk semua. Bulan Ramadhan merupakan bulan yang dinanti-nantikan oleh semua umat Islam kerana ia dikenali sebagai bulan keampunan serta bulan kemenangan dan pembebasan dari api neraka.

Perintah Kawalan Pergerakan yang telah dilaksanakan oleh Kerajaan Malaysia bagi membendung penularan wabak COVID-19 telah mengubah suasana bulan Ramadhan kali ini. Bazar-bazar yang lazimnya menjual pelbagai jenis juadah untuk berbuka puasa tidak dibenarkan untuk beroperasi dan aktiviti berjemaah di masjid tidak boleh dijalankan.

waktu berbuka pulau pinang dan imsak

Pulau Pinang Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak 2020/ 1441H

Pelbagai hikmah disebalik krisis kesihatan yang melanda dunia ketika bulan Ramadhan kali ini di mana kita dapat berjemaah di rumah bersama-sama ahli keluarga serta merapatkan lagi hubungan silaturrahim. Selain daripada dapat meluangkan masa memperbaiki ibadat kita, pelbagai aktiviti lain yang boleh bermanfaat seperti memasak dan mengemas rumah yang merupakan skil rumah tangga yang mustahak untuk dipelajari oleh anak-anak.

Semoga perkongsian di bawah dapat membantu umat Islam yang menetap dan berada di negeri Pulau Pinang sepanjang bulan Ramadhan ini untuk mengurus masa berbuka dan imsak. Seperti yang kita tahu, amalan menyegerakan berbuka dan melewatkan waktu bersahur adalah digalakkan dan afdal.

Sebagai makluman, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) adalah agensi yang berperanan untuk menerbitkan jadual waktu imsak dan berbuka puasa bagi setiap negeri di seluruh Malaysia. Diharapkan setiap di antara kita dapat mengatur jadual harian yang seimbang diantara beribadah dan bekerja sepanjang bulan Ramadhan ini.

Kepala Batas, Batu Kawan, Bayan Lepas & Balik Pulau: Waktu Berbuka Dan Imsak Negeri Pulau Pinang 2020

Berikut dikongsikan Jadual Waktu Berbuka Puasa Pulau Pinang Dan Imsak 2020/ 1441H yang bermula pada 1 Ramadhan 1441 Hijrah bersamaan 24 April 2020.

Ia merangkumi setiap kawasan dan daerah bagi negeri Pulau Pinang seperti Kepala Batas, Permatang Pauh, Batu Kawan, Nibong Tebal, Bukit Bendera dan Balik Pulau.

Lain-lain tempat adalah Tasek Gelugor, Bukit Mertajam, Bagan Serai, Bayan Lepas, Telok Bahang dan Tanjong Bungah.

jadual waktu buka puasa 2020 penang

Maklumat berkaitan Jadual Waktu Berbuka Puasa Pulau Pinang Dan Imsak 2020/ 1441H boleh dirujuk di

SUMBER RUJUKAN: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia JAKIM