Jadual Waktu Berbuka Puasa Pahang Dan Imsak 2020/ 1441H (Zon 1 – 6)

Last Updated on

Berikut dikongsikan Jadual Waktu Berbuka Puasa Pahang Dan Imsak 2020 (Zon 1-6) untuk rujukan anda. Jika anda menetap atau berada di negeri Pahang Darul Makmur, maklumat di bawah boleh dirujuk bagi merancang masa anda sebelum waktu berbuka dan imsak sepanjang bulan Ramadhan tahun 2020 bersamaan 1441 Hijrah.

Suasana ramadhan kali ini sedikit berbeza apabila pelbagai aktiviti terpaksa dibatalkan susulan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Bazar ramadhan secara fizikal tidak dibenarkan untuk beroperasi dan aktiviti berjemaah di masjid terpaksa dihadkan supaya penularan wabak COVID-19 dapat dikekang daripada terus menular.

waktu berbuka puasa pahang dan imsak

Pahang Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak 2020 (Zon 1 – Zon 6)

Hikmah disebalik bencana yang melanda negara dan dunia secara amnya telah memberikan kita masa untuk melakukan ibadat secara berjemaah dengan ahli keluarga di rumah. Selain itu, kita juga dapat memperuntukkan masa untuk melakukan ibadat seperti solat sunat terawih, qiyamullail dan tadarus Al Quran sepanjang bulan yang mulia ini.

Sebagai makluman, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) adalah agensi kerajaan yang menerbitkan jadual waktu berbuka puasa dan imsak bagi seluruh negeri di Malaysia. Oleh itu, wajar untuk kita merujuk maklumat di bawah supaya pengurusan masa antara pekerjaan dan beribadat dapat disusun dan dilaksanakan dengan baik.

Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Pahang 2020 (Zon 1 – 6) yang bermula 1 Ramadhan 1441 Hijrah meliputi setiap zon waktu berbeza untuk negeri Pahang adalah seperti berikut :-

Zon 1 Pahang : Pulau Tioman

Berikut adalah inforamsi berkaitan hari, tarikh hijriah & miladiah, waktu imsak serta waktu berbuka bagi zon 1 Negeri Pahang:

jadual buka puasa ramadan 2020 pahang 1

Zon 2 Pahang : Rompin, Pekan, Muadzam Shah Dan Kuantan

Berikut adalah inforamsi berkaitan hari, tarikh hijriah & miladiah, waktu imsak serta waktu berbuka bagi zon 2 Negeri Pahang:

jadual buka puasa ramadan 2020 pahang 2

Zon 3 Pahang : Maran, Chenor, Jengka, Temerloh, Bera Dan Jerantut

Berikut adalah inforamsi berkaitan hari, tarikh hijriah & miladiah, waktu imsak serta waktu berbuka bagi zon 3 Negeri Pahang:

jadual buka puasa ramadan 2020 pahang 3

Zon 4 Pahang : Bentong, Raub Dan Lipis

Berikut adalah inforamsi berkaitan hari, tarikh hijriah & miladiah, waktu imsak serta waktu berbuka bagi zon 4 Negeri Pahang:

jadual buka puasa ramadan 2020 pahang 4

Zon 5 Pahang : Genting Sempah, Janda Baik Dan Bukit Tinggi

Berikut adalah inforamsi berkaitan hari, tarikh hijriah & miladiah, waktu imsak serta waktu berbuka bagi zon 5 Negeri Pahang:

jadual buka puasa ramadan 2020 pahang 5

Zon 6 Pahang : Bukit Fraser, Genting Highlands Dan Cameron Highlands

Berikut adalah inforamsi berkaitan hari, tarikh hijriah & miladiah, waktu imsak serta waktu berbuka bagi zon 6 Negeri Pahang:

jadual buka puasa ramadan 2020 pahang 6

Muat Turun Lampiran Waktu Imsak Dan Jadual Berbuka Pahang 2020 (JAKIM)

Maklumat lengkap Jadual Waktu Berbuka Puasa Pahang Dan Imsak 2020 (Zon 1 hingga Zon 6) bulan Ramadan 1441H boleh dirujuk di

SUMBER RUJUKAN: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia JAKIM